Tisztelettel köszöntöm Önöket Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának honlapján!

 

Törökország és legnépesebb városa, Isztambul, különleges helyet foglal el a legtöbb magyar szívében. Legalább olyan különleges helyet, mint maga a település Európa keleti és Ázsia nyugati határán. Erről a világról a magyarok kisiskolásként olvasnak először Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében. A fogságba ejtett magyar úr, Török Bálint kiszabadítási kísérletének izgalma az évek előrehaladtával a Kelet iránti kíváncsisággá változik, amit felnőttként a legtöbben törökországi utazással próbálnak csillapítani.

A magyarok vonzalma a törökség, Törökország és Isztambul iránt – kölcsönös rokonságtudattal megerősítve – minden nehézségen és a történelmi előzményeken felülemelkedő kapcsolatot alapoz meg a két ország és a két ország lakói között. Mára ez a kapcsolat nemcsak a turizmus, a tudomány és a kultúra hagyományos területein gyümölcsöző, hanem komoly eredményeket és jövőbe mutató terveket hordoz magában a kereskedelmi és a gazdasági relációkban, valamint a civil szervezetek együttműködése során.

Isztambul, kezemben Gárdonyi kötetével, engem is rabul ejtett egykor a Héttorony falai között. Később, már egyetemi hallgatóként, a történelem és a nyelvészet vezette utamat a steppe nomád török népeihez, akik hol fegyverrel, hol árukkal megrakodva kötöttek ki Bizáncban. Oktatóként kihívások elé állítottak a nagyváros titkai, nevezzék Konstantinápolynak vagy Isztambulnak. Politikai elemzőként kérdésekkel és válaszokkal foglalt le a térség, ma pedig napi feladatokkal lát el.

Főkonzulként nemcsak nevében, hanem tartalmában is szolgálatnak tekintem isztambuli munkámat. Elsősorban azért, hogy egyetlen – önhibáján kívül bajba került – magyar ember se hagyja el csalódottan, a kiszolgáltatottság keserű érzésével Isztambult és Törökországot. Munkatársaimmal arra törekszünk, hogy mindenkihez eljusson az őt megillető támogatás, legyen az érdekvédelem vagy segítségnyújtás egy honosítási eljárás során.

Magyarország képviselete az Isztambuli Főkonzulátushoz tartozó régióban – a diplomáciai és a konzuli feladatok ellátásán túl – közösségépítést is jelent. Szeretnénk közösséget létrehozni a Törökországban élő magyar, vagy magyar gyökerekkel rendelkező török állampolgárokból. Számítunk azokra az elkötelezett magyar és török támogatókra, akik figyelemmel, jóindulattal tekintenek országaink együttműködésére, akik megosztják velünk üzleti tapasztalataikat, befektetéseiket pedig mindkét ország javára kamatoztatják.

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának valamennyi munkatársa kiválóan felkészült az integrált konzuli, külügyi, kulturális és külgazdasági feladatok ellátására. Megtiszteltetést jelent számomra, hogy e professzionális csapat élén irányíthatom hazánk isztambuli képviseletét. Másrészt az a különleges érzés kerít hatalmába, hogy megérkeztem, bizonyos szempontból hazaértem.

 

Keller László

főkonzul