Tisztelettel köszöntöm Önöket Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának honlapján!

 

A Törökországról korábbi személyes és szakmai útjaim, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban végzett felkészülésem alapján szerzett tapasztalataim és ismereteim birtokában meggyőződéssel állíthatom, hogy a magyar és a török nép, valamint a két ország kapcsolatait nagyon szoros és baráti szálak erősítik. Ebben jelentős szerepe van a mindkét nép által osztott rokonságtudatnak, az évszázados történelmi kapcsolatoknak, melyeket ma már egyértelműen a barátság határoz meg. Nem utolsó sorban pedig ide kell sorolni a magyar és török embereket napjainkban összekötő, szerteágazó kereskedelmi, üzleti, szakmai, kulturális, turisztikai, személyes, vagy akár éppen családi szálakat.

Feladatomnak tekintem, hogy a stabil alapokra építve a magyar-török kereskedelmi, gazdasági, turisztikai, kulturális, művészeti, oktatási és civil kapcsolatokat ápoljam és továbbfejlesszem. Az Isztambuli Főkonzulátus konzuli kerületében önhibájukon kívül bajba jutott magyar állampolgárok továbbra is számíthatnak külképviseletünk támogatására, jogos érdekeik védelmére. Magyarország nemzetpolitikai célkitűzéseivel teljes összhangban folytatjuk a magyar ajkú személyek kedvezményes honosításának gyakorlatát, a Nyugat-Törökországban élő magyarság összetartását erősítő rendezvények, programok szervezését és törökországi nemzeti emlékhelyeink ápolását.

Úgy vélem, hogy feladataink elvégzését a mindenkori követelmények között kell a lehető legmagasabb színvonalon ellátnunk. Törökországban élő és dolgozó magyar kiküldöttként személyes kapcsolatainkban és hivatalos megbeszéléseink során is érezzük közös történelmi örökségünk felemelő erejét, mindennapi munkánk eredményeit a XXI. század körülményei között kell láthatóvá tennünk. Századunkat pedig a gyors, sokszor kiszámíthatatlan változások jellemzik, legyen szó a világpolitika, a gazdaság vagy a technológia területéről. Ahhoz, hogy ebben a világban helyt álljunk, saját érdekeink pontos ismeretén alapuló, pontos, gyors és hatékony munkavégzésre van szükség.

Magam és munkatársaim ebben a szellemben dolgozunk azon, hogy a legjobban segítsük Önöket, legyenek hosszabb-rövidebb szabadságukat Isztambulban vagy környékén töltő, tartósan itt élő, letelepedett magyarok, vagy vállalkozásuk számára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságában új piacot kereső kis- és középvállalkozások, esetleg nagyobb cégek tulajdonosai.

Végezetül engedjék meg, hogy néhány szót magamról is szóljak. 2014 októbere óta töltöm be az isztambuli főkonzulátus misszióvezetői posztját. Megtiszteltetés számomra, hogy országomat Törökországban képviselhetem, az üzleti szférában több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező gazdasági szakemberként tudásomat Magyarország érdekében diplomáciai téren is kamatoztathatom.

Hendrich Balázs

főkonzul