Ritkán adatik meg a külképviseletek életében a doktori avatás; ez történt január 13-án, mikor Hendrich Balázs főkonzul a Debreceni Egyetem megbízásából doktorá avatta Dr. Csatári Istvánt.

István 2004-ben kezdte meg egyetemi tanul­mányait a Debreceni Egyetem környezetkutató szakán. A legtöbb kutatása a természetes és létesített vizes élőhelyek témakörében történt, többek között nyomon követte a Tisza, a Balaton, a Körös-folyó, a Debrecenen átfolyó Tócó-patak vízminőségét és ökológiai állapotát. Tanulmányozta többek között Nyírbogdányban, hogy egy sűrű nádassal borított vizes élőhely hogyan képes másodlagosan tisztítani a petrolkémiai eredetű szennyvizeket.

Doktori disszertációját a kunszentmártoni egykori bőrgyár szennyvízülepítő tórendszerén természetesen megtelepedett növényzetről írta; hogyan képes ez ártalmatlanítani az oda kibocsátott nehézfémeket, elsősorban a krómot. Jó szívvel és hálával emlékezett vissza tanárára, Dr. Lakatos Gyula egyetemi docensre, aki először felajánlotta, hogy besegíthet a kutatásokba.

István 2010-ben doktori Erasmus-ösztöndíjasként érkezett az Isztambuli Egyetem Természettudományi Karára, 2011-től pedig az egyetem szerződéses kutatója. Elmondta, hogy két fő okra vezethető vissza, hogy Törökországot választotta; az egyik Dr. Gülriz Baycu egyetemi docens környezetszennyező anyagok vizsgálatára irányuló kutatásai, illetve édesapja isztambuli beszámolói után választotta Törökországot. Elmondta, hogy a törökök vendégszeretetének és kedvességének köszönhetően nagyon könnyen beilleszkedett, emellett a török ételek, szokások, kultúrális sokszínűség is hamar elvarázsolta.

Az Isztambuli Egyetem támogatásával először a Török Tudományos Tanács (TÜBITAK) fiatal külföldi kutató ösztöndíjasa lett, de doktori munkája kiegészült Isztambul második legnagyobb lagúnájának, a Küçükçekmece-lagúna ökológiai állapotfelmérésével. Több együttműködést is kezdeményezett magyarországi egyetemekkel, alkalmanként szemináriumokat és laborlátogatásokat tart magyar kollégák és diákok meghívásával. Erasmus koordinátorként számos török diák útját segíti magyarországi egyetemekhez. Így fogalmazott: „Nagyon sokat jelent számomra, hogy Isztambulban a Magyar Főkonzulátus fáradhatatlan munkájának köszönhetően kialakult egy olyan összetartó magyar közösség, ahol török feleségemmel is ápolni tudjuk hagyományainkat és ahol mindenki hozzá tud járulni kulturális értékeink megőrzéséhez.”