Kiemelt nemzetgazdasági érdekből történő beutazás esetén a cégek munkavállalóinak főszabályként tartózkodási engedélyre van szükségük. A tartózkodási engedély kérelmeket Magyarországon az Enter Hungary weboldalon (https://enterhungary.gov.hu/eh/) keresztül tudják benyújtani. Ezen kérelmeket is csak kiemelt beruházást megvalósító és a kormány stratégiai partnerei, valamint az ICT fogadószervezet nyújthat be akkor, ha a külföldi munkavállaló külföldön tartózkodik.

Schengeni C-vízumkérelmet az Isztambuli Főkonzulátuson, illetve az Ankarai Nagykövetségen kizárólag azon vállalatok adhatnak be, amelynek egy-egy munkavállalója egy konkrét, sürgős beruházáshoz vagy építkezéshez halaszthatatlanul kell, hogy beutazzon, és e munkavállaló máshonnan, más módon nem pótolható. A beutazás indokoltságát bizonyítani kell, az ilyen kérelmek beadásának feltételeit, időpontját előzetesen egyeztetni kell emailben.

A munkavállalókat beutaztató cégeknek a következőt kell vállalniuk:

  1. Kizárólag az minősül kiemelt beruházásnak, amelyet formálisan ennek nyilvánítottak. A cégnek a kérelmében mindig hivatkoznia kell rá, hogy mely kormányhatározat mely beruházása az, amelyhez kapcsolódóan a vízumkérelmeket benyújtják.
  2. A munkaerőigény bejelentés, illetve a munkavállalás engedélyeztetése kötelező, ennek szabályait be kell tartani. Munkavállalási célú vízumkérelmet csak ezzel együtt lehet benyújtani még a kiemelt beruházások esetében is. Amennyiben a munkavállaló tervezett magyarországi tartózkodása 15 napnál rövidebb, úgy a munkaerőigény bejelentése, munkavállalás engedélyeztetése nem szükséges. 15 napnál hosszabb, de 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén a Kormányhivataltól kell kérni a munkavállalási engedélyt. 30 napnál hosszabb, de 90 napnál rövidebb tervezett tartózkodás esetén mind munkaerőigény bejelentésről szóló igazolást, mind munkavállalási engedélyt csatolni kell a vízumkérelemhez.
  3. A beutazó munkások csak a munkahelyük és a szállásuk között mozoghatnak.
  4. A cég írásban vállalja, hogy vízumkérelmezőik legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk Magyarország területét. Tartózkodási engedély iránti kérelmet pedig nem nyújthatnak be Magyarországon a rövid távú tartózkodásuk időtartama alatt.

A Magyarországon kezdeményezett, és már jóváhagyott tartózkodási engedély átvételére jogosító vízumokat át lehet venni az Isztambuli Főkonzulátuson, illetve az Ankarai Nagykövetségen előzetesen egyeztetett időpontban.