Külföldön kötött házasság hazai anyakönyvezése

 

Törökországi házasság hazai anyakönyvezéséhez szükséges kérelemnyomtatvány: Adatlap házasság hazai anyakönyvezéséhez

A hiánytalanul, pontos adatokkal kitöltött kérelemnyomtatványt magával kell hoznia a lefoglalt időpontban! Amennyiben ezt elmulasztja, vagy hiányosan tölti ki, a Főkonzulátus nem tudja Önt fogadni, és új időpontot kell foglalnia!

 

A kérelem benyújtásához szükséges iratok:

  • kitöltött kérelemnyomtatvány;
  • eredeti külföldi házassági anyakönyvi kivonat (evlenme kayıt örneği);
  • a kérelmező és házastársa személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány;
  • a magyar állampolgárságot igazoló irat, mely adott esetben megegyezhet a személyazonosság igazolására alkalmas irattal (útlevél, személyazonosító igazolvány vagy honosítási okirat, egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági igazolvány);
  • a magyar állampolgár házastárs magyar születési anyakönyvi kivonatának egyszerű fénymásolata;
  • a házasságkötés előtti családi állapot igazolása: jogerős bontóítélet, amennyiben elvált családi állapotú; halotti anyakönyvi kivonat, amennyiben özvegy családi állapotú a kérelmező (hajadon/nőtlen családi állapotot nem kell igazolni)
  • amennyiben a magyar állampolgár házastárs leánykori nevét kívánja megtartani a házasságot követően is, az alábbi kérelmet is kitöltve hozni kell: Kérelem házassági névviselési forma módosításához

2024. március 15. napjától a hazai anyakönyvezési kérelmek mellé csatolandó eredeti külföldi anyakönyvi okiratokat hiteles magyar nyelvű fordítással kell ellátni. A hiteles fordítás elkészítésére a kérelem beadásakor a főkonzulátuson is van lehetőség. A fordítás és a hitelesítés díjáról itt tájékozódhat.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a hazai anyakönyvezési eljárásban benyújtott eredeti külföldi anyakönyvi, illetve válási okirat vagy annak hiteles másolata a hazai anyakönyvi alapiratok között kerül elhelyezésre, mely a kérelmező részére nem adható vissza.

 

Hazai anyakönyvezés iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtanielőzetes időpontfoglalás alapján.

Az időpontfoglalás ingyenes, azért semmilyen esetben nem számítunk fel külön díjat.

IDŐPONTFOGLALÁS

 

Az a magyar állampolgár, aki Törökországban tervez házasságot kötni, a házasságkötés helye szerint illetékes anyakönyvi hatóságtól (Nüfus İdairesi) kaphat pontos tájékoztatást a házasságkötés feltételeiről, a benyújtandó dokumentumokról és azok formai követelményeiről (hitelesítés, fordítás).

Törökországban a házasságkötés alkalmával fényképes házassági anyakönyvi kivonatot, ún. családi könyvet kap a házaspár (Aile Cüzdanı). A házasságkötést követően a helyi népesség-nyilvántartó hivatalban (Nüfus İdairesi) ingyenesen igényelhető a nemzetközi házassági anyakönyvi kivonatot (evlenme kayıt örneği – Formül B.). A főkonzulátuson ezt kell benyújtani. A hazai anyakönyvezési eljárásban az illetékes magyar hatóság a nemzetközi házassági anyakönyvi kivonatot Apostille-tanúsítvány és hiteles fordítás nélkül elfogadja.

A házasság hazai anyakönyvezési- és a nyilvántartásba vételi eljárás illeték- és konzuli közreműködői díjmentes.

Amennyiben a magyar állampolgár házastárs külföldön történt születésének hazai anyakönyvezésére nem került még sor Magyarországon, úgy a házasság anyakönyvezése iránti kérelemmel egyidejűleg a születés hazai anyakönyvezése iránti kérelmet is be kell nyújtania.

 A házassági névre kiállítandó új útlevél iránti kérelem rögzíthető az anyakönyvezési eljárással párhuzamosan, azonban az új útlevél csak a házasságkötés hazai anyakönyvezési eljárás befejezése után kerülhet kiállításra.

 

Magyar állampolgár külföldön történt anyakönyvi eseményeit (születés, házasságkötés, haláleset, valamint házasság külföldön történt felbontása) hazai anyakönyvezési eljárás útján lehet Magyarországon bejegyeztetni.

A hazai anyakönyvezés iránti kérelem bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél előterjeszthető, tiszteletbeli konzulnál nincs lehetőség a kérelem benyújtására.

A hazai anyakönyvezési eljárásban a Főkonzulátus a kérelem átvételében és az illetékes magyarországi hatóság felé való továbbításában működik közre. Az eljárást Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) végzi.

A BFKH email címe és telefonszáma: hazaianyakonyv@bfkh.gov.hu, (+36 1) 323 3176 / 3162

A BFKH ügyfélfogadás ideje: szerda 08.30-12.00 óra