Kossuth Lajos szobra a Magyar Múzeum udvarán Kütahya városában

A nyugat-anatóliai nagyvárosban is minden évben megemlékezést tartunk az 1848-as forradalom és szabadságharcról. Idén március 20-án délután gyűlt össze a Kossuth Múzeum kertjében az ünneplő közönség. A megemlékezésen beszédet mondott İsmet Güral, Magyarország kütahyai tiszteletbeli konzulja, Kamil Saraçoğlu, Kütahya város polgármestere, Hendrich Balázs főkonzul úr, valamint Şerif Yılmaz kormányzó. Az eseményt személyes jelenlétével megtisztelte Christifer Dologh úr is, aki Magyarország izmiri tiszteletbeli konzulja.

A szabadságharc leverése után több ezren menekültek török földre, így jutott el Kossuth Lajos is kíséretével 1850. március 31-én Kütahyába, ahol másfél évig élt. A szultán az osztrák és orosz diplomáciai nyomásnak ellenállva, a legnagyobb vendégszeretetben részesítette a száműzött magyarokat, akiket az ottani laktanya épületében szállásoltak el. Később Kossuth átköltözött abba a 18. századi kétszintes polgári házba, amely ma a múzeum épülete.

Kossuth emigrációja alatt kiterjedt levelezést folytatott és kidolgozta Magyarország új, önkormányzati alapon nyugvó alkot­mánytervezetét is. 1851. augusztus 22-én hivatalosan értesítették, hogy elhagyhatja Törökországot, így Kütahyából Angliába, majd Amerikába utazott, hogy a magyar ügy mellé állítsa a közvéleményt. Végül Torinóban telepedett le és ott élt haláláig.

A kütahyai múzeumot tavaly újították fel, s a kiállítást is sok érdekességgel bővítették. Bemutatásra kerül például Kossuth Lajos dolgozószobája, az 1848–49-es szabad­ságharc eseményei, viseletekkel és tárgyakkal a 19. század közepének gazdag magyar polgári és paraszti, valamint a török polgári életmódja.