II. Rákóczi Ferenc fejedelem halálának 282. évfordulója alkalmából április 8-án került sor az immár hagyományossá váló Rákóczi szentmisére az Szent Benedek kápolnában. A szentmisén részt vett Kiss Gábor nagykövet, aki angol és magyar nyelven tartott beszédében méltatta Rákóczi önfeláldozását, hazaszeretetét és példamutatását: „nyugtalan világunkban szükség van olyan hősökre, akik nekünk – s remélhetőleg a jövő generációi számára is – iránymutatást és reményt adnak”.

A szentmisét Rubén Tierrablanca Gonzalez az isztambuli Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Bulai Anton, moldvai csángó származású atya celebrálták magyar, latin és angol nyelven. A helyi magyarok és a főkonzulátus munkatársai mellett a misét megtisztelte jelenlétével Andrej Papierz, Lengyelország Isztambuli Főkonzulja.

A misét követően az Ankarai Nagykövetség nevében Kiss Gábor nagykövet, míg az Isztambuli Főkonzulátus nevében Torma Tamás id. ügyvivő helyezett el koszorút Rákóczi emléktáblájánál. A program végét a szokásoknak megfelelően rövid fogadás zárta.

II. Rákóczi Ferenc 1717-1735 között élt száműzetésben az Oszmán Birodalom területén található Rodostóban. 1735. április 8-án bekövetkezett halálát követően az Isztambul Karaköy városrészében található Szent Benedek-kápolnában temették el édesanyja, Zrínyi Ilona mellé. Hamvait 1906-ban innen szállították haza, és temették el újra fényes külsőségek mellett a kassai Szent Erzsébet főszékesegyházban.