Tájékoztatjuk a Törökországba beutazó tisztelt magyar állampolgárokat, hogy a Törökországba történő beutazás és tartózkodás feltételeinek vizsgálata a török hatóságok hatásköre. A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás).

Fentiekre tekintettel sem az ankarai nagykövetség, sem az isztambuli főkonzulátus nem illetékes az alábbi kérdéseket illetően:

  1. Törökországba történő légi és közúton történő belépés;
  2. Törökországban történő tartózkodás meghosszabbítása, törökországi tartózkodási engedély iránti kérelmek ügyintézése;
  3. Törökországi bírságok (pl.: közúti szabálysértés) befizetése;
  4. Gépjármű Törökországba történő behozatalának feltételei.

Kérjük, hogy utazásukat megelőzően tájékozódjanak az illetékes török hatóságoknál és a feltételek megismerése nélkül ne induljanak útnak, mivel a határon történő belépéshez, illetékesség hiányában nem áll külképviseleteink módjában segítséget nyújtani.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az útdíjat nem lehet készpénzben vagy hitelkártyával kiegyenlíteni, már az autópályára történő felhajtáskor rendelkezni kell a gépjármű típusának megfelelő kártyával. Abban az esetben, ha kártya nélkül veszik igénybe a fizetős autópálya-szakaszokat és hidakat, az esetet követő 15 napon belül bármelyik postahivatalban (PTT) megvásárolhatják a matricát, így elkerülhető a büntetés. A kártya vásárlásához szükséges a gépjármű forgalmi engedélye.

2022. március 15-étől a kiegyenlítettlen autópályahasználati díjjal, illetve közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírsággal rendelkező, külföldi rendszámú gépjárműveket a török hatóságok – mind a Törökországba való be- és kilépéskor – a közúti határátkelőhelyek vámterületein feltartóztatják, és kizárólag a bírságok rendezését követően engedik továbbhaladni. Az esetleges bírságokat és rendezetlen autópályahasználati díjakat a közúti határátkelőhelyek vámterületein, bankkártyával lehet kiegyenlíteni.

Kérjük, hogy utazásukat megelőzően körültekintően olvassák el a Konzuli Szolgálat honlapját (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/index) és regisztráljanak a Konzinfo ügysegéd segítségével konzuli védelemre (https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login).