Idén március 12-én vasárnap tartottuk Isztambulban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára való megemlékezést. 15 órakor Kiss Gábor nagykövet és Hendrich Balázs főkonzul megkoszorúzták a Feriköy protestáns temetőben lévő emléktáblát, amelyet a szabadságharc áldozatainak emlékére állítottak. Ezt követően az Isztambuli Magyar Intézet adott otthont az ünnepi fogadásnak.

A megemlékezésen részt vett Emre Ö Ekşi és Hajdu Kristian is, akik Törökországba emirgrált, ’48-as szabadságharcosok leszármazottai. Emre ükapja Derecskey János százados volt, aki az 55. honvédzászlóaljban szolgált, Kristian ükapja pedig Hajdu Gábor altiszt volt, aki a Feriköy protestáns temetőben nyugszik.

Kiss Gábor nagykövet úr ünnepi beszédét követően, Hendrich Balázs főkonzul úr szólt a jelenlévőkhöz. Megemlékezett arról, hogy 1851. március 15-én a honvédek megalapították az Isztambuli Magyar Egyletet, melynek célja az volt, hogy a magyar hagyományokat közösségbe szerveződve ápolják, irodalmi esteket és fényes táncmulatságokat szerveztek. Az egylet feloszlása után a megmaradt magyar közösség legnagyobb problémája az volt, hogy nem volt egy közösségi hely számukra. A főkonzul úr kiemelte, hogy mára lett egy modern technikával felszerelt és minden lehetőséget kielégíteni képes közösségi házunk, ami az itt élő magyarok számára otthont nyújt. Továbbá minden igyekezetünkkel azon dolgozunk, hogy a régi egylet hagyományaira építve, egy olyan gazdag szellemi műhely alakuljon ki, mely hozzájárul az itt élő magyar közösség erősítéséhez; éppen ezért szívesen nyújt helyszínt mindenféle kezdeményezésnek a kulturális intézet.