Tartózkodási engedély (D-vízum) ügytípusra az alábbi weboldalon foglalhatnak időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Egyéb ügytípusokra időpontot foglalni kizárólag emailben lehet, a consulate.ist@mfa.gov.hu email címen keresztül.

A Főkonzulátus épületébe és az ügyfélváróba kizárólag maszkban lehet belépni és a higiéniás előírásokat (pl. kézfertőtlenítés, távolságtartás) szigorúan be kell tartani! Kérjük, a megadott időpontban érkezzenek!

 

Részletek:

Turista célú vízumkérelmeket továbbra sem veszünk át, mivel külföldiek nem léphetnek be Magyarország területére.

Sofőr C-vízumkérelmek abban az esetben hosszabbíthatók meg, ha a kérelmező rendelkezik hosszabb érvényességű (legalább egyéves), többszöri belépésre jogosító, Magyarország által kiállított schengeni vízummal, amelynek érvényessége a közeljövőben járna le, vagy legfeljebb két hónapon belül járt le, és a felhasználása jogszerű volt. Személyes megjelenés nem szükséges, ha a kérelmező 59 hónapon belül szolgáltatott biometriát (ujjnyomat, fénykép).

A sofőr cégeknek emailben, a consulate.ist@mfa.gov.hu email címen kell jelezniük a vízumhosszabbítási igényüket. Ezt követően az ügyintézés az AS VISA kiszervező cégen keresztül történik.

Kiemelt nemzetgazdasági érdekből történő beutazás esetén a cégek munkavállalóinak főszabályként tartózkodási engedélyre van szükségük. A tartózkodási engedély kérelmeket Magyarországon az Enter Hungary weboldalon (https://enterhungary.gov.hu/eh/) keresztül tudják benyújtani. Ezen kérelmeket is csak kiemelt beruházást megvalósító és a kormány stratégiai partnerei, valamint az ICT fogadószervezet nyújthat be akkor, ha a külföldi munkavállaló külföldön tartózkodik.

Schengeni C-vízumkérelmet a Főkonzulátuson kizárólag azon vállalatok adhatnak be, amelynek egy-egy munkavállalója egy konkrét, sürgős beruházáshoz vagy építkezéshez halaszthatatlanul kell, hogy beutazzon, és e munkavállaló máshonnan, más módon nem pótolható. A beutazás indokoltságát bizonyítani kell, az ilyen kérelmek beadásának feltételeit, időpontját előzetesen egyeztetni kell emailben.

A munkásokat beutaztató cégeknek a következőt kell vállalniuk:

  1. Kizárólag az minősül kiemelt beruházásnak, amelyet formálisan ennek nyilvánítottak. A cégnek a kérelmében mindig hivatkoznia kell rá, hogy mely kormányhatározat mely beruházása az, amelyhez kapcsolódóan a vízumkérelmeket benyújtják.
  2. A munkaerőigény bejelentés, illetve a munkavállalás engedélyeztetése kötelező, ennek szabályait be kell tartani. Munkavállalási célú vízumkérelmet csak ezzel együtt lehet benyújtani még a kiemelt beruházások esetében is. Amennyiben a munkavállaló tervezett magyarországi tartózkodása 15 napnál rövidebb, úgy a munkaerőigény bejelentése, munkavállalás engedélyeztetése nem szükséges. 15 napnál hosszabb, de 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén a Kormányhivataltól kell kérni a munkavállalási engedélyt. 30 napnál hosszabb, de 90 napnál rövidebb tervezett tartózkodás esetén mind munkaerőigény bejelentésről szóló igazolást, mind munkavállalási engedélyt csatolni kell a vízumkérelemhez.
  3. A beutazó munkások csak a munkahelyük és a szállásuk között mozoghatnak.
  4. A cég írásban vállalja, hogy vízumkérelmezőik legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk Magyarország területét. Tartózkodási engedély iránti kérelmet pedig nem nyújthatnak be Magyarországon a rövid távú tartózkodásuk időtartama alatt.

A Magyarországon kezdeményezett, és már jóváhagyott tartózkodási engedély átvételére jogosító vízumokat át lehet venni a Főkonzulátuson előzetesen egyeztetett időpontban.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyarországra történő utazáskor az egyes érintett országokba való belépés, tranzitálás feltételeinek való megfelelés, a vonatkozó szabályokról való tájékozódás az ügyfél feladata és felelőssége. Fontos továbbá, hogy az érvényes vízum birtokában is a határok átlépése csak a 194/2020 sz. kormányrendeletben meghatározott kivételekkel és feltételekkel lehetséges (pl. COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg, 14 napos karantén-kötelezettség). A jogszabályban meghatározott esetekben az egyedi felmentés beszerzéséről az ügyfélnek magának kell gondoskodnia!

További információ Magyarország Kormányának koronavírus tájékoztató weboldalán (https://koronavirus.gov.hu/), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) weboldalán (http://www.police.hu/hu) érhető el.

Valamennyi vízumkérelmezőnek nyilatkoztatnia kell arról, hogy  tudomásul veszik és vállalják a járványügyi korlátozásokat, különösen azt, hogy a vízum nem jelent beutazási engedélyt.

 

Gyakori kérdések az EU-ba történő utazásról járvány idején

 

***

 

Magyarországi tartózkodási engedély iránti vízumkérelmek benyújtása az AS Visa irodáiban történik:

Ankarában: Aziziye mahallesi Cinnah caddesi no: 98/1 Çankaya / ANKARA

Isztambulban: Ergenekon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Fransız Hastanesi Sokağı No: 5/ 1-2-3-4-5-6 Harbiye Şişli / ISTANBUL

Az AS Visa irodája a központi ügyfélszolgálat telefon- és faxszámán és email címén érhetőek el.

Telefon:  0212 245 95 95

Fax: 0212 245 94 94

E-mail: info@as-visa.com

A kérelmezők meghallgatásának helyszíne változatlanul a Főkonzulátus épülete lesz a kérelem benyújtásának napján.

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának címe: POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL

Az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik, kérjük, itt foglaljanak időpontot , a tartózkodási engedély típusának megadásával.

Az ügyfelek magas száma miatt a késésből eredő csúszásokat nem tudjuk kezelni, ezért kérjük, hogy időben érkezzenek.

A tartózkodási engedélyekre vonatkozó részletes információ a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján: http://www.bmbah.hu/index.php?lang=hu érhető el.

Az ügyintézéshez szükséges adatlapok letölthetők a fenti honlapról. Kérjük, hogy valamennyi adatlapot előzetesen töltsön le és a kitöltött adatlapokkal jöjjön a kérelmet beadni. A kérelem benyújtásakor a honlapon meghatározott dokumentumokat, okmányokat eredetben kell benyújtani, illetve mindenből legyen egy-egy másolt példány is. Amennyiben a kérelem hiányos, az ügyfél hiánypótlási felhívást kap, amelynek teljesítéséig az ügyintézés nem kezdődik meg.

A tartózkodási engedély kérelmek benyújtásának díjaamit a kérelem benyújtásakor kell az AS Visa irodáiban befizetni, 60 EUR.

  • kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtása díjmentes
  • minden típusú tartózkodási engedély benyújtásának közreműködési díja 25 EUR, kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtásának közreműködési díja 15 EUR.

D típusú vízum - hosszútávú tartózkodás 

A 90 napot meghaladó tartózkodás szabályozása minden ország saját hatásköre, tehát nincs egységes gyakorlat a schengeni tagállamok között. A Magyarországra hosszabb távra beutazni kívánó külföldi tartózkodási engedély iránti kérelmét a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal bírálja el. A kérelem az illetékes magyar külképviseleten nyújtható be. Pozitív elbírálás esetén a kérelmező egy maximum 30 napos tartózkodásra jogosító (D) vízumot  kap, amellyel beutazhat Magyarországra a tartózkodási engedélye átvétele céljából.

A tartózkodási engedély iránti kérelmekhez a kérelmezőktől ujjnyomat-vételre is sor kerül. Az ujjnyomat-vételi kötelezettség alól csak a 6 év alatti gyerekek és azok mentesülnek, akik ujjnyomat adására fizikailag képtelenek.

A tartózkodási engedélyek fajtáiról, a kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlap-ján talál részletes tájékoztatást.

időpontfoglalás 

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hol adható be a kérelem?

A kérelem  az AS Vize Központban adható be. as-visa.com

Miért kell személyesen benyújtani a kérelmet?

A kérelmezővel a Főkonzulátuson interjú készül, illetőleg rögzítésre kerülnek a biometrikus azonosítók (fénykép, ujjlenyomat) és az aláírás is.

Ki adhat be tartózkodási engedély iránti kérelmet?

- török állampolgár, aki nem EGT állampolgár családtagja (megj.: utóbbi C-EGT kérelmet adhat be; lásd: isztambul.mfa.gov.hu/hun/page/c-vizum-tudnivalok)

- nem török állampolgár és nem EGT családtag, de az állampolgársága szerinti országban nincs magyar vízumkiadó külképviselet és Törökországban jogszerűen tartózkodik

Hogyan lehet időpontot kérni a vízumkérelem benyújtásához?

Kizárólag online, a következő honlapon: ifr.mfa.gov.hu

Mennyi idő alatt születik döntés a kérelemmel kapcsolatban?

- tanulmányi beutazási cél esetén: 15 nap

- munkavállalási beutazási cél esetén 21 nap, összevont kérelem esetén: 60, illetve 70 nap

- jövedelemszerzési, valamint családegyesítési beutazási cél esetén: 21 nap

Hogyan értesülök arról, hogy a vízumkérelemmel kapcsolatban megszületett a döntés?

A Főkonzulátus telefonon vagy e-mailben értesíti az ügyfelet a döntéssel kapcsolatban.

 Meddig lesz érvényes a vízum, amit kapok?

A vízum egyszeri magyarországi beutazásra jogosít és 30 napig érvényes a beutazástól számítva.

Az érvényességi időn belül kell jelentkezni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal illetékes Igazgatóságán a tartózkodási engedély átvétele céljából.

Hogy néz ki a tartózkodási engedély?

A tartózkodási engedély plasztik kártyaformátumú, amely chipen tartalmazza a kérelmező fényképét és ujjlenyomatát.
 

Utazhatok-e a tartózkodási engedéllyel másik schengeni tagállamba?

A tartózkodási engedéllyel (útlevéllel együtt) rövidtávon (90 napot nem meg haladóan) lehet másik schengeni tagállamban is tartózkodni. Egyebekben (a schengeni térségen kívül) a tartózkodási engedély utazásra NEM jogosít.

Mi történik, ha a tartózkodási engedély iránti kérelem elutasításra került?

Az elutasító döntéssel szemben jogorvoslatnak van helye, mely a közléstől számított 8 napon belül nyújtható be az elsőfokú döntést hozó hatóságnál, illetve az Isztambuli Főkonzulátuson. 

A fellebbezés díja 20 EUR.