Tartózkodási engedély (D-vízum) ügytípusra az alábbi weboldalon foglalhatnak időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Az Isztambuli Főkonzulátus, illetve az Ankarai Nagykövetség épületébe és az ügyfélváróba kizárólag maszkban lehet belépni és a higiéniás előírásokat (pl. kézfertőtlenítés, távolságtartás) szigorúan be kell tartani! Kérjük, a megadott időpontban érkezzenek!

Magyarországi tartózkodási engedély iránti vízumkérelmek benyújtása az AS Visa irodáiban történik:

Ankarában: Aziziye mahallesi Cinnah caddesi no: 98/1 Çankaya / ANKARA

Isztambulban: Istiklal Mahallesi Derviş Gülbaba Sokak No.:2/C-D Beyoğlu – ISTANBUL (Polat Piyalepaşa)

Az AS Visa irodája a központi ügyfélszolgálat telefon- és faxszámán és email címén érhetőek el.

Telefon:  0212 245 95 95

Fax: 0212 245 94 94

E-mail: info@as-visa.com

A kérelmezők meghallgatásának helyszíne Ankarában a Nagykövetség, Isztambulban a Főkonzulátus épülete a kérelem benyújtásának napján.

Ankarában: Magyarország Ankarai Nagykövetsége, Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2., / Kahire Caddesi No. 30., 06550 Yildiz, Cankaya, ANKARA

Isztambulban: Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa, POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL

Az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik, kérjük, itt foglaljanak időpontot , a tartózkodási engedély típusának megadásával.

Az ügyfelek magas száma miatt a késésből eredő csúszásokat nem tudjuk kezelni, ezért kérjük, hogy időben érkezzenek.

A tartózkodási engedélyekre vonatkozó részletes információ az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) honlapjánhttp://www.bmbah.hu/index.php?lang=hu érhető el.

Az ügyintézéshez szükséges adatlapok letölthetők a fenti honlapról. Kérjük, hogy valamennyi adatlapot előzetesen töltsön le és a kitöltött adatlapokkal jöjjön a kérelmet beadni. A kérelem benyújtásakor a honlapon meghatározott dokumentumokat, okmányokat eredetben kell benyújtani, illetve mindenből legyen egy-egy másolt példány is. Amennyiben a kérelem hiányos, az ügyfél hiánypótlási felhívást kap, amelynek teljesítéséig az ügyintézés nem kezdődik meg.

A tartózkodási engedély kérelmek benyújtásának díjaamit a kérelem benyújtásakor kell az AS Visa irodáiban befizetni, 110 EUR.

  • kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtása díjmentes
  • minden típusú tartózkodási engedély benyújtásának közreműködési díja 25 EUR, kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtásának közreműködési díja 15 EUR.

D típusú vízum - hosszútávú (90 napot meghaladó) tartózkodás 

A 90 napot meghaladó tartózkodás szabályozása minden ország saját hatásköre, tehát nincs egységes gyakorlat a schengeni tagállamok között. A Magyarországra hosszabb távra beutazni kívánó külföldi tartózkodási engedély iránti kérelmét a magyar Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bírálja el. A kérelem az illetékes magyar külképviseleten nyújtható be. Pozitív elbírálás esetén a kérelmező egy maximum 30 napos tartózkodásra jogosító (D) vízumot  kap, amellyel beutazhat Magyarországra a tartózkodási engedélye átvétele céljából.

A tartózkodási engedély iránti kérelmekhez a kérelmezőktől ujjnyomat-vételre is sor kerül. Az ujjnyomat-vételi kötelezettség alól csak a 6 év alatti gyerekek és azok mentesülnek, akik ujjnyomat adására fizikailag képtelenek.

A tartózkodási engedélyek fajtáiról, a kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlap-ján talál részletes tájékoztatást.

IDŐPONTFOGLALÁS 

Hol adható be a kérelem?

A kérelem  az AS Vize Központban adható be. as-visa.com

Miért kell személyesen benyújtani a kérelmet?

A kérelmezővel Ankarában a Nagykövetségen, Isztambulban a Főkonzulátuson interjú készül, illetőleg rögzítésre kerülnek a biometrikus azonosítók (fénykép, ujjlenyomat) és az aláírás is.

Ki adhat be tartózkodási engedély iránti kérelmet?

- török állampolgár,

- nem török állampolgár, de az állampolgársága szerinti országban nincs magyar vízumkiadó külképviselet és Törökországban jogszerűen tartózkodik

Hogyan lehet időpontot kérni a vízumkérelem benyújtásához?

Kizárólag online, a következő honlapon: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Mennyi idő alatt születik döntés a kérelemmel kapcsolatban?

- tanulmányi beutazási cél esetén: 15 nap

- munkavállalási beutazási cél esetén 21 nap, összevont kérelem esetén: 60, illetve 70 nap

- jövedelemszerzési, valamint családegyesítési beutazási cél esetén: 21 nap

Hogyan értesülök arról, hogy a vízumkérelemmel kapcsolatban megszületett a döntés?

A Nagykövetség, illetve a Főkonzulátus telefonon vagy e-mailben értesíti az ügyfelet a döntéssel kapcsolatban.

 Meddig lesz érvényes a vízum, amit kapok?

A vízum egyszeri magyarországi beutazásra jogosít és 30 napig érvényes a beutazástól számítva.

Az érvényességi időn belül kell jelentkezni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes regionális igazgatóságán a tartózkodási engedély átvétele céljából.

Hogy néz ki a tartózkodási engedély?

A tartózkodási engedély plasztik kártyaformátumú, amely chipen tartalmazza a kérelmező fényképét és ujjlenyomatát.
 

Utazhatok-e a tartózkodási engedéllyel másik schengeni tagállamba?

A tartózkodási engedéllyel (útlevéllel együtt) rövidtávon (90 napot nem meg haladóan) lehet másik schengeni tagállamban is tartózkodni. Egyebekben (a schengeni térségen kívül) a tartózkodási engedély utazásra NEM jogosít.

Mi történik, ha a tartózkodási engedély iránti kérelem elutasításra került?

Az elutasító döntéssel szemben jogorvoslatnak van helye, mely a közléstől számított 8 napon belül nyújtható be az elsőfokú döntést hozó hatóságnál: az Isztambuli Főkonzulátuson, illetve az Ankarai Nagykövetségen. 

A fellebbezés díja 160 EUR.

FELLEBBEZÉS:

A negatív döntés (elutasítás) ellen a kérelmező az elutasító határozat kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül fellebbezhet.

A jogorvoslati eljárás/fellebbezés díja: 160 EUR, amelyet a fellebbezés benyújtásakor kell befizetni.

A fellebbezés benyújtása kizárólag előzetes időpontfoglalás alapján lehetséges. Az időpontfoglalás az ONLINE FOGLALÁSI RENDSZEREN keresztül történik.

A fellebbezéshez szükséges dokumentumok:

  • Fellebbezési kérelem: Az Európai Unió hivatalos nyelveinek valamelyikén, lehetőleg angolul vagy magyarul írva.
  • Új támogató dokumentumok: A kérelmet támogató, korábban be nem nyújtott dokumentumok.

Az online időpont lefoglalása után a fellebbezés személyesen nyújtható be Magyarország Isztambuli Főkonzulátusán vagy Ankarai Nagykövetségén. (Attól függően, hogy a negatív döntés hol született.)

A jogorvoslati eljárás időtartama 15 naptári nap, amely bizonyos esetekben meghosszabbítható.

A fellebbezés döntésének kézhez vételétől számított 3 naptári napon belül az illetékes magyarországi hatósághoz bírósági felülvizsgálati kérelem nyújtható be.

Elutasított kérelem esetén a kérelmező új kérelmet bármikor benyújthat, a vízumdíj megfizetése minden kérelem esetén kötelező.