2018. december 10-től a tartózkodási engedély vízumkérelmek benyújtása az AS Visa irodáiban történik:

Ankarában: Aziziye mahallesi Cinnah caddesi no: 98/1 Çankaya / ANKARA

Isztambulban: Ergenekon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Fransız Hastanesi Sokağı No: 5/ 1-2-3-4-5-6 Harbiye Şişli / ISTANBUL

és Izmirben: İsmet Kaptan Mahallesi Gazi Osman Paşa Bulvarı No.: 7/ Z 22 35210 Konak / İZMİR.

Az AS Visa irodái a központi ügyfélszolgálat telefon- és faxszámán és email címén érhetőek el.

Telefon:  0212 245 95 95

Fax: 0212 245 94 94

E-mail: info@as-visa.com

A kérelmezők meghallgatásának helyszíne változatlanul a Főkonzulátus épülete lesz a kérelem benyújtásának napján.

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának címe: POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL

Az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik, kérjük, itt foglaljanak időpontot , a tartózkodási engedély típusának megadásával.

Az ügyfelek magas száma miatt a késésből eredő csúszásokat nem tudjuk kezelni, ezért kérjük, hogy időben érkezzenek.

A tartózkodási engedélyekre vonatkozó részletes információ a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján: http://www.bmbah.hu/index.php?lang=hu érhető el.

Az ügyintézéshez szükséges adatlapok letölthetők a fenti honlapról. Kérjük, hogy valamennyi adatlapot előzetesen töltsön le és a kitöltött adatlapokkal jöjjön a kérelmet beadni. A kérelem benyújtásakor a honlapon meghatározott dokumentumokat, okmányokat eredetben kell benyújtani, illetve mindenből legyen egy-egy másolt példány is. Amennyiben a kérelem hiányos, az ügyfél hiánypótlási felhívást kap, amelynek teljesítéséig az ügyintézés nem kezdődik meg.

A tartózkodási engedély kérelmek benyújtásának díjaamit a kérelem benyújtásakor kell az AS Visa irodáiban befizetni, 60 EUR.

  • kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtása díjmentes
  • minden típusú tartózkodási engedély benyújtásának közreműködési díja 25 EUR, kivéve a magyar Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjat elnyerő kérelmezők, akiknek a kérelem benyújtásának közreműködési díja 15 EUR.

D típusú vízum - hosszútávú tartózkodás 

A 90 napot meghaladó tartózkodás szabályozása minden ország saját hatásköre, tehát nincs egységes gyakorlat a schengeni tagállamok között. A Magyarországra hosszabb távra beutazni kívánó külföldi tartózkodási engedély iránti kérelmét a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal bírálja el. A kérelem az illetékes magyar külképviseleten nyújtható be. Pozitív elbírálás esetén a kérelmező egy maximum 30 napos tartózkodásra jogosító (D) vízumot  kap, amellyel beutazhat Magyarországra a tartózkodási engedélye átvétele céljából.

A tartózkodási engedély iránti kérelmekhez a kérelmezőktől ujjnyomat-vételre is sor kerül. Az ujjnyomat-vételi kötelezettség alól csak a 6 év alatti gyerekek és azok mentesülnek, akik ujjnyomat adására fizikailag képtelenek.

A tartózkodási engedélyek fajtáiról, a kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlap-ján talál részletes tájékoztatást.

időpontfoglalás 

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hol adható be a kérelem?

A kérelem  az AS Vize Központban adható be. as-visa.com

Miért kell személyesen benyújtani a kérelmet?

A kérelmezővel a Főkonzulátuson interjú készül, illetőleg rögzítésre kerülnek a biometrikus azonosítók (fénykép, ujjlenyomat) és az aláírás is.

Ki adhat be tartózkodási engedély iránti kérelmet?

- török állampolgár, aki nem EGT állampolgár családtagja (megj.: utóbbi C-EGT kérelmet adhat be; lásd: isztambul.mfa.gov.hu/hun/page/c-vizum-tudnivalok)

- nem török állampolgár és nem EGT családtag, de az állampolgársága szerinti országban nincs magyar vízumkiadó külképviselet és Törökországban jogszerűen tartózkodik

Hogyan lehet időpontot kérni a vízumkérelem benyújtásához?

Kizárólag online, a következő honlapon: ifr.mfa.gov.hu

Mennyi idő alatt születik döntés a kérelemmel kapcsolatban?

- tanulmányi beutazási cél esetén: 15 nap

- munkavállalási beutazási cél esetén 21 nap, összevont kérelem esetén: 60, illetve 70 nap

- jövedelemszerzési, valamint családegyesítési beutazási cél esetén: 21 nap

Hogyan értesülök arról, hogy a vízumkérelemmel kapcsolatban megszületett a döntés?

A Főkonzulátus telefonon vagy e-mailben értesíti az ügyfelet a döntéssel kapcsolatban.

 Meddig lesz érvényes a vízum, amit kapok?

A vízum egyszeri magyarországi beutazásra jogosít és 30 napig érvényes a beutazástól számítva.

Az érvényességi időn belül kell jelentkezni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal illetékes Igazgatóságán a tartózkodási engedély átvétele céljából.

Hogy néz ki a tartózkodási engedély?

A tartózkodási engedély plasztik kártyaformátumú, amely chipen tartalmazza a kérelmező fényképét és ujjlenyomatát.
 

Utazhatok-e a tartózkodási engedéllyel másik schengeni tagállamba?

A tartózkodási engedéllyel (útlevéllel együtt) rövidtávon (90 napot nem meg haladóan) lehet másik schengeni tagállamban is tartózkodni. Egyebekben (a schengeni térségen kívül) a tartózkodási engedély utazásra NEM jogosít.

Mi történik, ha a tartózkodási engedély iránti kérelem elutasításra került?

Az elutasító döntéssel szemben jogorvoslatnak van helye, mely a közléstől számított 8 napon belül nyújtható be az elsőfokú döntést hozó hatóságnál, illetve az Isztambuli Főkonzulátuson. 

A fellebbezés díja 20 EUR.