Házasság hazai anyakönyvezése

Magyar állampolgár külföldön történt anyakönyvi eseményeit (születés, házasságkötés, haláleset, valamint házasság külföldön történt felbontása) hazai anyakönyvezési eljárás útján lehet Magyarországon bejegyeztetni.

A hazai anyakönyvezés iránti kérelem bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél előterjeszthető, tiszteletbeli konzulnál nincs lehetőség a kérelem benyújtására.

A hazai anyakönyvezési eljárásban a főkonzulátus a kérelem átvételében és az illetékes magyarországi hatóság felé való továbbításában működik közre. Az eljárást Budapest Főváros Kormányhivatala végzi.

A Kormányhivatal email címe: hazaianyakonyv@bfkh.gov.hu

Ügyfélfogadás ideje: szerda 08.30-12.00 óra

Telefon: (+36 1) 323 3176 / 3162

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a hazai anyakönyvezési eljárásban benyújtott eredeti külföldi anyakönyvi, illetve válási okirat vagy annak hiteles másolata a hazai anyakönyvi alapiratok között kerül elhelyezésre, mely a kérelmező részére nem adható vissza.

Hazai anyakönyvezés iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani, előzetes időpontfoglalás alapján.

Az időpontfoglalás ingyenes, azért semmilyen esetben nem számítunk fel külön díjat.

Időpontfoglalás

 

Az a magyar állampolgár, aki Törökországban tervez házasságot kötni, a házasságkötés helye szerint illetékes anyakönyvi hatóságtól (Nüfus İdairesi) kaphat pontos tájékoztatást a házasságkötés feltételeiről, a benyújtandó dokumentumokról és azok formai követelményeiről (hitelesítés, fordítás).

Törökországban a házasságkötés alkalmával fényképes házassági anyakönyvi kivonatot, ún. családi könyvet kap a házaspár (Aile Cüzdanı). A házasságkötést követően a helyi népesség-nyilvántartó hivatalban (Nüfus İdairesi) ingyenesen igényelhető a nemzetközi házassági anyakönyvi kivonatot (evlenme kayıt örneği). A főkonzulátuson ezt kell benyújtani. A hazai anyakönyvezési eljárásban az illetékes magyar hatóság a nemzetközi házassági anyakönyvi kivonatot Apostille-tanúsítvány és hiteles fordítás nélkül elfogadja.

A kérelem benyújtásához szükséges iratok:

  • eredeti külföldi házassági anyakönyvi kivonat (evlenme kayıt örneği).
  • a kérelmező és házastársa személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány
  • a magyar állampolgárságot igazoló irat, mely adott esetben megegyezhet a személyazonosság igazolására alkalmas irattal (útlevél, személyazonosító igazolvány vagy honosítási okirat, egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági igazolvány)
  • a magyar állampolgár házastárs magyar születési anyakönyvi kivonatának egyszerű fénymásolata
  • a házasságkötés előtti családi állapot igazolása: jogerős bontóítélet, amennyiben elvált családi állapotú; halotti anyakönyvi kivonat, amennyiben özvegy családi állapotú a kérelmező (hajadon/nőtlen családi állapotot nem kell igazolni).

A házasság hazai anyakönyvezési- és a nyilvántartásba vételi eljárás illeték- és konzuli közreműködői díjmentes.

Amennyiben a magyar állampolgár házastárs külföldön történt születésének hazai anyakönyvezésére nem került még sor Magyarországon, úgy a házasság anyakönyvezése iránti kérelemmel egyidejűleg a születés hazai anyakönyvezése iránti kérelmet is be kell nyújtania.

 

A házassági névre kiállítandó új útlevelet csak a házasságkötés hazai anyakönyvezési eljárás befejezése után lehet kiállítani.