Születési név megváltoztatása

Születési név megváltoztatásához szükséges kérelemnyomtatvány: Nagykorú személy kérelme születési családnév és/vagy utónév megváltoztatására

A hiánytalanul, pontos adatokkal kitöltött kérelemnyomtatványt magával kell hoznia a lefoglalt időpontban! Amennyiben ezt elmulasztja, vagy hiányosan tölti ki, a Főkonzulátus nem tudja Önt fogadni, és új időpontot kell foglalnia!

Az eljárás díja 10 000 HUF, amelyet közvetlenül Budapest Főváros Kormányhivatala részére szükséges átutalni, illetve 40 EUR, amelyet a Főkonzulátusnak kell befizetni.

Az 10 000 HUF eljárási díj utalásához szükséges adatok:

  • Számlaszám: 10023002-00299592-00000000
  • A külföldről történő utaláshoz szükséges adatok:

Account Holder: Magyar Államkincstár

IBAN: HU94 1002 3002 0029 9592 0000 0000

SWIFT code: MANEHUHB

• Kedvezményezett neve: Budapest Főváros Kormányhivatala

• Közlemény: jogcím megjelölése: névváltoztatás, névváltoztatással érintett személy házassági és születési neve

(kiskorú vagy gondokolt esetén is minden esetben a névváltoztatással érintett személy nevét szükséges feltüntetni, nem pedig a befizetést teljesítő személyét)

 

A kérelem benyújtásához szükséges iratok:

  • kitöltött kérelemnyomtatvány;
  • a kérelmező személyazonosságának és állampolgárságának igazolására alkalmas érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány;
  • eredeti magyar születési anyakönyvi kivonat;
  • befizetést igazoló bizonylat.

A születési név megváltoztatása a vezetéknév és/vagy a keresztnév megváltoztatását jelenti. Erre minden magyar állampolgárnak lehetősége van; egyrészről magyar névről magyar névre, vagy magyar névről külföldi hangzású névre.

Idegen hangzású nevet kizárólag az ügyfél rendkívüli méltánylást érdemlő körülményei esetén engedélyeznek. Javasoljuk ezért, hogy minden esetben előzetesen tájékozódjon a névváltozási lehetőségeiről. Idegen hangzású névváltoztatási kérelem benyújtásának feltétele, hogy a kérelmező végleges külföldi letelepedését bejelentette, vagy a névváltoztatási kérelemmel egyidejűleg megteszi.

Névváltoztatás iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtanielőzetes időpontfoglalás alapján.

Az időpontfoglalás ingyenes, azért semmilyen esetben nem számítunk fel külön díjat.

IDŐPONTFOGLALÁS