2020. július 15-től a magyar kormány járványügyi szempontból három kategóriába sorolta a külföldi országokat: zöld, sárga és piros (az országok listája itt érhető el). Törökország a piros kategóriába került.

Az új szabályok értelmében a piros kategóriába sorolt országokból (azaz jelenleg például Törökországból) érkező külföldi személy Magyarország területére – az alább írt eseteken kívül – nem léphet be.

A magyar állampolgárok, valamint külföldi családtagjaik Törökországból beléphetnek Magyarországra, de ott kötelező 14 napos karanténba vonulni. A határon lefolytatott egészségügyi vizsgálatot követően 1.) fertőzés gyanú esetén a magyar járványügyi hatóság által kijelölt karanténba, vagy – ha ez nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténba; 2.) ha fertőzés gyanúja nem merül fel, akkor hatósági házi karanténba.  

A külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár külföldi családtagja a házi karantén alól mentesülhet, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki. Ezen kívül a Magyarországra történő belépést – és a házi karantén megkezdését – követően is kérhető a tesztelés engedélyezése és a karantén alóli felmentés az illetékes járványügyi hatóságtól. Ez esetben a sárga kategóriájú országból érkezők az első negatív teszt után elhagyhatják a házi karantént (de ha a második teszt pozitív, akkor a karantént folytatni kell). Piros kategóriájú országból érkezőknek meg kell várni a két teszt eredményét, és ha mindkettő negatív, akkor hagyhatják el a házi karantént.

A karanténmentességgel kapcsolatos további információkért, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a magyarországi lakó- vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járványügyi hatósággal.

A vízumkötelezett családtagok továbbra is csak érvényes vízummal utazhatnak be.

A teherforgalomra, valamint a hivatalos útlevéllel Magyarországra érkezőkre nem vonatkozik a belépési korlátozás. Továbbá azokra sem, akik a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolják, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átestek.

A külföldről érkező nem magyar állampolgár Magyarország területére beléphet, ha rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.

Az általános beutazási tilalommal érintett személyek esetében továbbra is fennmarad az egyedi kérelem alapján a beutazás lehetősége. A kérelem a rendőrségen nyújtható be, kizárólag elektronikus úton, magyar nyelven az alábbi honlapon https://ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa/ (méltányossági kérelem beutazáshoz). Az engedélyes a Magyarországra való belépéskor egészségügyi vizsgálaton esik át: 1.) akinél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be, 2.) akinél a betegség gyanúja nem merül fel, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. A házi karantén alóli felmentés az illetékes járványügyi hatóságtól kérhető a fentiek szerint.

A külföldről érkező nem magyar állampolgár tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és a fertőzés gyanúja nem merül fel. Hitelt érdemlően igazolni kell az utazás célját és a célországot, valamint, hogy a Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított. A kijelölt magyarországi tranzit útvonalról és az áthaladás szabályairól további információ itt érhető el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/humanitarius-korridor-humanitarian-corridor.