Tartózkodási engedély (D-vízum) ügytípusra az alábbi weboldalon foglalhatnak időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Egyéb ügytípusokra időpontot foglalni kizárólag emailben lehet, a consulate.ist@mfa.gov.hu email címen keresztül.

A Főkonzulátus épületébe és az ügyfélváróba kizárólag maszkban lehet belépni és a higiéniás előírásokat (pl. kézfertőtlenítés, távolságtartás) szigorúan be kell tartani! Kérjük, a megadott időpontban érkezzenek!

 

Részletek:

Turista célú vízumkérelmeket továbbra sem veszünk át, mivel külföldiek nem léphetnek be Magyarország területére.

Sofőr C-vízumkérelmek abban az esetben hosszabbíthatók meg, ha a kérelmező rendelkezik hosszabb érvényességű (legalább egyéves), többszöri belépésre jogosító, Magyarország által kiállított schengeni vízummal, amelynek érvényessége a közeljövőben járna le, vagy legfeljebb két hónapon belül járt le, és a felhasználása jogszerű volt. Személyes megjelenés nem szükséges, ha a kérelmező 59 hónapon belül szolgáltatott biometriát (ujjnyomat, fénykép).

A sofőr cégeknek emailben, a consulate.ist@mfa.gov.hu email címen kell jelezniük a vízumhosszabbítási igényüket. Ezt követően az ügyintézés az AS VISA kiszervező cégen keresztül történik.

Kiemelt nemzetgazdasági érdekből történő beutazás esetén a cégek munkavállalóinak főszabályként tartózkodási engedélyre van szükségük. A tartózkodási engedély kérelmeket Magyarországon az Enter Hungary weboldalon (https://enterhungary.gov.hu/eh/) keresztül tudják benyújtani. Ezen kérelmeket is csak kiemelt beruházást megvalósító és a kormány stratégiai partnerei, valamint az ICT fogadószervezet nyújthat be akkor, ha a külföldi munkavállaló külföldön tartózkodik.

Schengeni C-vízumkérelmet a Főkonzulátuson kizárólag azon vállalatok adhatnak be, amelynek egy-egy munkavállalója egy konkrét, sürgős beruházáshoz vagy építkezéshez halaszthatatlanul kell, hogy beutazzon, és e munkavállaló máshonnan, más módon nem pótolható. A beutazás indokoltságát bizonyítani kell, az ilyen kérelmek beadásának feltételeit, időpontját előzetesen egyeztetni kell emailben.

A munkásokat beutaztató cégeknek a következőt kell vállalniuk:

 1. Kizárólag az minősül kiemelt beruházásnak, amelyet formálisan ennek nyilvánítottak. A cégnek a kérelmében mindig hivatkoznia kell rá, hogy mely kormányhatározat mely beruházása az, amelyhez kapcsolódóan a vízumkérelmeket benyújtják.
 2. A munkaerőigény bejelentés, illetve a munkavállalás engedélyeztetése kötelező, ennek szabályait be kell tartani. Munkavállalási célú vízumkérelmet csak ezzel együtt lehet benyújtani még a kiemelt beruházások esetében is. Amennyiben a munkavállaló tervezett magyarországi tartózkodása 15 napnál rövidebb, úgy a munkaerőigény bejelentése, munkavállalás engedélyeztetése nem szükséges. 15 napnál hosszabb, de 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén a Kormányhivataltól kell kérni a munkavállalási engedélyt. 30 napnál hosszabb, de 90 napnál rövidebb tervezett tartózkodás esetén mind munkaerőigény bejelentésről szóló igazolást, mind munkavállalási engedélyt csatolni kell a vízumkérelemhez.
 3. A beutazó munkások csak a munkahelyük és a szállásuk között mozoghatnak.
 4. A cég írásban vállalja, hogy vízumkérelmezőik legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk Magyarország területét. Tartózkodási engedély iránti kérelmet pedig nem nyújthatnak be Magyarországon a rövid távú tartózkodásuk időtartama alatt.

A Magyarországon kezdeményezett, és már jóváhagyott tartózkodási engedély átvételére jogosító vízumokat át lehet venni a Főkonzulátuson előzetesen egyeztetett időpontban.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyarországra történő utazáskor az egyes érintett országokba való belépés, tranzitálás feltételeinek való megfelelés, a vonatkozó szabályokról való tájékozódás az ügyfél feladata és felelőssége. Fontos továbbá, hogy az érvényes vízum birtokában is a határok átlépése csak a 194/2020 sz. kormányrendeletben meghatározott kivételekkel és feltételekkel lehetséges (pl. COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg, 14 napos karantén-kötelezettség). A jogszabályban meghatározott esetekben az egyedi felmentés beszerzéséről az ügyfélnek magának kell gondoskodnia!

További információ Magyarország Kormányának koronavírus tájékoztató weboldalán (https://koronavirus.gov.hu/), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) weboldalán (http://www.police.hu/hu) érhető el.

Valamennyi vízumkérelmezőnek nyilatkoztatnia kell arról, hogy  tudomásul veszik és vállalják a járványügyi korlátozásokat, különösen azt, hogy a vízum nem jelent beutazási engedélyt; azt a kérelmezőnek kell beszereznie az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes, illetve az ugyfelszolgalat@orfk.police.hu emailcímen. Ebben a Főkonzulátus nem tud szerepet vállalni.

 

Gyakori kérdések az EU-ba történő utazásról járvány idején

 

***

 

A 2020. február 2-án életbe lépett

ÚJ SCHENGENI SZABÁLYOZÁS

A kérelem benyújtásáról:

A kérelmeket legfeljebb hat hónappal, illetve legalább 15 naptári nappal a tervezett látogatás megkezdése előtt kell benyújtani. Ha a benyújtás napjától számítva kevesebb, mint 16 nap van hátra az utazásig, a vízumkérelem nem fogadható be.

Indokolt, sürgős egyedi esetekben a konzulátus lehetőséget adhat rá, hogy a kérelmeket a tervezett látogatás megkezdése előtti 15 naptári napos határidőn túl is be lehessen nyújtani. A kérelmek általában egy héten belül kerülnek elbírálásra. A vízumszabályozás értelmében a döntéshozatali idő 15 nap, ami legfeljebb 45 napra módosítható.

A vízumdíjakról:

2020. február 1-jétől a vízumdíjak az alábbiak szerint alakulnak:

Vízum típusa                                                   Új díj

Schengen vízum                                             80 EUR

Schengen vízum 6-12 év között                   40 EUR*

Schengen vízum 0-6 év között                     Díjmentes

*12 év alatti török állampolgároknak díjmentes, amennyiben az úti cél Magyarország (portugáliai vagy szlovéniai úti cél esetén 40 EUR)

A VIP kérelmekről:

A VIP kérelem azt jelenti, hogy az utazásnak kivételesen fontos oka van. Az új schengeni szabályozások értelmében turisztikai célú utazásoknak nem lehet kivételesen fontos oka. Turisztikai céllal VIP kérelmek nem adhatók be. A VIP kérelmek célja sport, konferencia, egészség, üzlet (csak kiemelt cégek) vagy kivételes esetekben (például, ha egy közeli hozzátartozó megbetegszik) látogatás lehet. A sofőrök és pilóták kérelmei VIP-ként nem nyújthatók be.

 

Általános információ:

 

Mikor adható be a kérelem Magyarország Főkonzulátusán?

 1. ha az utazás egyetlen célja Magyarország,
 2. ha az utazás alatt több ország is érintett vagy 2 hónap alatt több országba is terveztek utazást és az utazás (vagy utazások) fő célja a napok számát tekintve Magyarország,
 3. ha Magyarországon történik a tranzit,
 4. ha csak Magyarországon történik a tranzit,
 5. ha a schengeni övezetben több országban is történik tranzit, de az első tranzit Magyarországon van

Az új vízumkérdőívek:

Török:

/asset/view/118628/TRSchengen Visa Application form_February 2020__final.pdf

Angol:  

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/5/0b/82000/kerelemnyomtatvany_ENG.pdf

Magyar:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/4/0b/82000/kerelemnyomtatvany_HUN.pdf

 

A C-vízumkérelmek benyújtása az AS Visa irodáiban történik:

Ankarában: Aziziye mahallesi Cinnah caddesi no: 98/1 Çankaya / ANKARA

Isztambulban: Ergenekon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Fransız Hastanesi Sokağı No: 5/ 1-2-3-4-5-6 Harbiye Şişli / ISTANBUL.

Az AS Visa irodái a központi ügyfélszolgálat telefon- és faxszámán és email címén érhetőek el.

Telefon:  0212 245 95 95

Fax: 0212 245 94 94

E-mail: info@as-visa.com

A  személyes interjúk  színhelye a Főkonzulátus épülete, az alábbi címen: POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL

C típusú schengeni vízum - rövid távú tartózkodás (1-90 nap) 

A vízum előzetes beutazási engedély, amely birtokosát nem jogosítja fel automatikusan a belépésre. A beutazás és tartózkodás feltételeinek igazolását a határátkeléskor is kérhetik az utastól. Amennyiben ezt nem tudja teljesíteni, úgy a határról visszafordíthatják.

Vízumkérdőívek

Török:

/asset/view/118628/TRSchengen Visa Application form_February 2020__final.pdf

Angol:  

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/5/0b/82000/kerelemnyomtatvany_ENG.pdf

Magyar:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/4/0b/82000/kerelemnyomtatvany_HUN.pdf

Melyik schengeni tagállam külképviseletén kell benyújtani a C-vízumkérelmet?

A vízumkérelmet a fő úti célként meghatározott tagállam (kizárólagos úti cél, vagy több tagállam esetén az a tagállam, ahol a kérelmező a legtöbbet tartózkodik) külképviseletén szükséges benyújtani;

Amennyiben több tagállamot érint az utazás és a tartózkodások időtartama megegyezik, a schengeni térségbe történő belépés szerinti tagállam képviseletén szükséges benyújtani a kérelmet.

C-vízumkiadás más schengeni tagállam nevében Magyarország Isztambuli Főkonzulátusán

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa - vízumképviseleti megállapodás alapján - az alábbi tagállamok nevében ad ki vízumot:

  Portugália 

  Szlovénia 

Az alap eljárás szabályai (időpontfoglalási kötelezettség, benyújtandó dokumentumok, eljárás menete, időtartama, vízumdíj, stb.) ezen országok esetében is ugyanazok, mintha a kérelmező Magyarországra utazna.

Ki adhat be C-vízumkérelmet?

- török állampolgár kérelmező

- más harmadik ország állampolgára, amennyiben érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik Törökországban

- más harmadik ország állampolgára, ha jogszerűen tartózkodik Törökországban és a származása szerinti országban nincs magyar vízumkiadó képviselet és más schengeni tagállam nem látja el Magyarország képviseletét

Hogyan kell a kérelmet benyújtani?

A kérelmet főszabály szerint minden kérelmezőnek személyesen kell benyújtania az AS Visa irodájában az előzetesen foglalt időpontban.

Kiskorú kérelmező esetén a szülők benyújthatják a vízumkérelmet a gyermek részére 12 éves korig.

Mikor befogadható egy C-vízumkérelem?

A kérelmet a tervezett utazás kezdete előtt legfeljebb hat hónappal és az utazás előtt minimum 15 nappal lehet benyújtani.

Be kell nyújtani a hiánytalanul és olvashatóan kitöltött, aláírt vízumkérdőívet (kiskorú kérelmező esetén mindkét szülőnek szükséges aláírnia a kérelmet).

A kérelmezőnek rendelkeznie kell érvényes útlevéllel, amely:

 • legalább két üres oldalt tartalmaz
 • a megelőző 10 éven belül bocsátották ki
 • érvényessége legalább három hónappal meghaladja a tagállamok területéről történő távozás napját, vagy több tartózkodás esetén a tagállamok területéről történő tervezett utolsó távozás napját

A kérelemhez mellékelni kell 1 db igazolványkép méretű színes fényképet (a vízumkérdőívre ráragasztva), amely 6 hónapnál nem régebbi.

A kérelmező biometrikus adatait (ujjnyomat, fénykép) a kérelembeadáskor fel kell venni.

vízumdíjat be kell fizetni.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

- kitöltött vízumkérdőív

- a kérelmezőnek a tartózkodás teljes időtartamára és valamennyi schengeni tagállam területére érvényes utas- és egészségbiztosítással kell rendelkeznie, amely fedez minden olyan költséget, amely egészségügyi okból, sürgősségi orvosi ellátás és/vagy sürgősségi kórházi kezelés, vagy elhalálozás miatt történő hazaszállítás kapcsán a tagállamok területén történő tartózkodásuk során felmerülhet (minimálisan 30.000 EUR fedezetű)

- schengeni térségbe történő beutazás és visszautazás feltételeit igazoló dokumentumok (pl. repülőjegy)

- schengeni térségben történő tartózkodást igazoló dokumentumok (pl. szállásfoglalás, lakásbérleti szerződés)

- anyagi fedezet igazolása; a kérelem benyújtását megelőző három hónapra visszamenőleges bankszámla kivonat

- munkahelyi, iskolalátogatási, társadalombiztosítási igazolások

- amennyiben a kérelmező nem Törökország állampolgára, szükséges a jogszerű törökországi tartózkodás igazolása (érvényes tartózkodási engedély);

- kiskorú kérelmező esetén, amennyiben csak az egyik szülő utazik, szükséges a másik szülő beleegyező nyilatkozata (Muvafakatname); amennyiben a szülők elváltak az ezt igazoló dokumentum.

Figyelem! A lehetséges támogató dokumentumok fenti felsorolása példálózó jellegű, s nem kizárólagos lista. A vízumkérelem benyújtásához szükséges dokumentumok körét a helyi viszonyok függvényében és a konkrét eset összes körülményének figyelembevételével a konzul határozza meg, az bármikor változtatható, alakítható.

 Mi történik, ha valamilyen támogató dokumentum hiányzik?

A kérelem benyújtásakor hiánypótlási felhívás kerül átadásra az ügyfél részére, amelyet pontosan megjelölt határidőben, elsősorban e-mail formájában (consulate.ist@mfa.gov.hu) szükséges továbbítani a Főkonzulátus részére.

 Mennyi a vízumeljárás díja?

A vízumeljárás díja 12 év feletti török állampolgárok esetén: 80 EUR

A vízumeljárás díja 12 év alatti török állampolgárok esetén: díjmentes, amennyiben az úti cél Magyarország.(portugáliai vagy szlovéniai úti cél esetén 40 EUR).