Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a járványhelyzetre tekintettel az ügyfélfogadás korlátozott. 

Magyarországi tartózkodási engedély (D-vízum) ügytípusra az alábbi weboldalon foglalhatnak időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Egyéb ügytípusokra időpontot foglalni kizárólag emailben lehet, a consulate.ist@mfa.gov.hu email címen keresztül.

A Főkonzulátus épületébe és az ügyfélváróba kizárólag maszkban lehet belépni és a higiéniás előírásokat (pl. kézfertőtlenítés, távolságtartás) szigorúan be kell tartani! Kérjük, a megadott időpontban, pontosan érkezzenek!

Postai úton a következő ügytípusokat fogadjuk, előzetesen egyeztetett feltételekkel:

  • fordítás hitelesítése, másolathitelesítés
  • erkölcsi bizonyítvány igénylése
  • családi állapot igazolása
  • születés, haláleset hazai anyakönyvezése
  • anyakönyvi okiratok kiállítása

Állampolgársági, valamint külföldön kötött házasság hazai anyakönyvezése iránti kérelmeket továbbra sem tudunk fogadni.

Turista célú vízumkérelmeket továbbra sem veszünk át, mivel külföldiek főszabályként nem léphetnek be Magyarország, illetve az Európai Unió területére.

Sofőr C-vízumkérelmek abban az esetben hosszabbíthatók meg, ha a kérelmező rendelkezik hosszabb érvényességű (legalább egyéves), többszöri belépésre jogosító, Magyarország által kiállított schengeni vízummal, amelynek érvényessége a közeljövőben járna le, vagy legfeljebb két hónapon belül járt le, és a felhasználása jogszerű volt. Személyes megjelenés nem szükséges, ha a kérelmező 59 hónapon belül szolgáltatott biometriát (ujjnyomat, fénykép).

Kiemelt nemzetgazdasági érdekből történő beutazás esetén a cégek munkavállalóinak főszabályként tartózkodási engedélyre van szükségük. A tartózkodási engedély kérelmeket Magyarországon az Enter Hungary weboldalon (https://enterhungary.gov.hu/eh/) keresztül tudják benyújtani. Ezen kérelmeket is csak kiemelt beruházást megvalósító és a kormány stratégiai partnerei, valamint az ICT fogadószervezet nyújthat be akkor, ha a külföldi munkavállaló külföldön tartózkodik.

Schengeni C-vízumkérelmet a Főkonzulátuson kizárólag azon vállalatok adhatnak be, amelynek egy-egy munkavállalója egy konkrét, sürgős beruházáshoz vagy építkezéshez halaszthatatlanul kell, hogy beutazzon, és e munkavállaló máshonnan, más módon nem pótolható. A beutazás indokoltságát bizonyítani kell, az ilyen kérelmek beadásának feltételeit, időpontját előzetesen egyeztetni kell emailben.

A munkásokat beutaztató cégeknek a következőt kell vállalniuk:

a.) Kizárólag az minősül kiemelt beruházásnak, amelyet formálisan ennek nyilvánítottak. A cégnek a kérelmében mindig hivatkoznia kell rá, hogy mely kormányhatározat mely beruházása az, amelyhez kapcsolódóan a vízumkérelmeket benyújtják.

b.) A munkaerőigény bejelentés, illetve a munkavállalás engedélyeztetése kötelező, ennek szabályait be kell tartani. Munkavállalási célú vízumkérelmet csak ezzel együtt lehet benyújtani még a kiemelt beruházások esetében is. Amennyiben a munkavállaló tervezett magyarországi tartózkodása 15 napnál rövidebb, úgy a munkaerőigény bejelentése, munkavállalás engedélyeztetése nem szükséges. 15 napnál hosszabb, de 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén a Kormányhivataltól kell kérni a munkavállalási engedélyt. 30 napnál hosszabb, de 90 napnál rövidebb tervezett tartózkodás esetén mind munkaerőigény bejelentésről szóló igazolást, mind munkavállalási engedélyt csatolni kell a vízumkérelemhez.

c.) A beutazó munkások csak a munkahelyük és a szállásuk között mozoghatnak.

d.) A cég írásban vállalja, hogy vízumkérelmezőik legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk Magyarország területét. Tartózkodási engedély iránti kérelmet pedig nem nyújthatnak be Magyarországon a rövid távú tartózkodásuk időtartama alatt.

A Magyarországon kezdeményezett, és már jóváhagyott vízumokat át lehet venni előzetesen egyeztetett időpontban.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyarországra történő utazáskor az egyes érintett országokba való belépés, tranzitálás feltételeinek való megfelelés, a mindenkor aktuális járványügyi előírásokról való tájékozódás az ügyfél feladata és felelőssége. Fontos továbbá, hogy érvényes vízum birtokában is a határok átlépése csak a magyarországi járványügyi előírások szerint lehetséges (pl. COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg, karanténkötelezettség). A jogszabályban meghatározott esetekben az egyedi rendőrségi felmentés, valamint a karantén alóli felmentés beszerzéséről az ügyfélnek magának kell gondoskodnia!

További információ Magyarország Kormányának koronavírus tájékoztató weboldalán (https://koronavirus.gov.hu/), az Isztambuli Főkonzulátus weboldalán (https://isztambul.mfa.gov.hu/), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) weboldalán (http://www.police.hu/hu) érhető el.

Valamennyi vízumkérelmezőnek nyilatkoztatnia kell arról, hogy  tudomásul veszik és vállalják a járványügyi korlátozásokat, különösen azt, hogy a vízum nem jelent beutazási engedélyt; azt a kérelmezőnek kell beszereznie az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) elektronikus úton: https://ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa/. Ebben a Főkonzulátus nem tud szerepet vállalni.